Gryningssimulatorer

gryninglampaVi får ibland i frågor kring väckarklockor som fungerar som gryningssimulatorer och där finns några väldigt bra lampor som gör jobbet och även dessa ”ljusterapilampor” fungerar väldigt bra för många.

Vi skulle dock inte rekommendera att ersätta en riktig ljusterpilampa framför en gryningssimulator då ljuset från ljusterpilampan är betydligt mer och behandlingen är mer kraftfull.

En gryningssimulator ser vi lite mer som ett komplement till ljusterpilampan och det är aldrig fel att ta hjälp av flera hjälpmedel när du mår som sämst för flera saker kan hjälpa en på vägen.

Är en gryningssimulator en nödvändighet?

Vi tycker definitivt inte att det är en nödvändighet att ha en i hemmet och de flesta lampor är ganska så dyra och om du står i kvalet mellan en gryningssimulator och en bra ljusterpilampa så rekommenderar i ljusterapilampan alla dagar i veckan. För enligt oss ger den det bästa resultatet helt enkelt.

Men som komplement till behandlingen emot t.ex. vinterdepression tycker vi gryningssimulatorn är ypperligt bra och många som har provat dessa lampor tycker dem fungerar väldigt bra. Vissa gryningssimulatorer spelar även ljud vid uppvaknandet så som t.ex. små fågelläten som vi oftast saknar när väl vinterhalvåret har börjat. Detta kan vara vara småsaker för många men mycket av det här är undermedvetet för oss människor och det är inte omöjligt att sådana saker påverkar oss positivt.

Det en gryningssimulator försöker göra är att väcka personen i sig så mjukt som möjligt för under vintern finns där inget ljus eller t.ex. ljud från fåglar. Gryningssimulatorn försöker agera sol och ställer du väckarklockan på t.ex. 07:30 börjar lampan redan tändas vid 07:00 och så smått ökar ljusstyrkan fram tills klockan 07:30 då den lyser på max.

gryningssimulator

Den försöker helt enkelt väcka dig naturligt i stället för att väckarklockan mer eller mindre rycker upp dig från sömnen och dessa lampor ska enligt många även minska produktionen ut av melatonin som gör oss trötta. Läs mer om produktionen av melatonin.

Vissa modeller av dessa lampor / väckarklockor har även den motsatta funktionen där den fungerar som en solnedgång vilket ska fungerar väldigt bra till barn som har svårt att somna i ett mörkt rum. Eller varför inte använda lampan som läslampa som succesivt drar ned på ljuset i rummet vilket garanterat kommer påverkar din trötthet.