Vanliga frågor

Finns det någon forskning som visar på att ljusterapi fungerar?

Där finns lite forskning på området men av de större gjordes redan 2008 med goda resultat och nu de börjat forska ännu mer inom området på grund av det positiva resultatet, men som all forskning så tar det tid.

Läs pressmeddelandet på forskning.se

Varför inte bara gå till en ljusterapisession?

Visst kan du göra det, dock krävs det nästan en remiss från en läkare för att kunna få gå samt att du ej kan gå hela tiden när du känner att du behöver en behandling. Det kan i bland gå 2 till 3 veckor innan du får gå igen dvs om läkaren säger att du får gå.

Hur farlig är en ljusterapilampa?

Vad vi vet så finns det inte direkt något farligt med dem förutom om du skulle placera lampan nära och blända dig själv under en längre tid. Då kan det finnas risk att det leder till brännskador på ögonbottnarna. Följs anvisningarna som hänger med lampan så ska det inte finnas någon risk för någon skada.

Går det att köpa nytt lysrör?

Ja det går hur bra som helst, du ska inte behövs köpa en helt ljusterapilampa bara för lysröret går i sönder. Nya lysrör kostar lite mer än vanliga dvs runt 200 – 400 kronor lite beroende på modell. Livslängden på ett lysrör brukar ligga närmare 3000 – 10 000 timmar.

Hjälper verkligen dessa ljusterpilampor?

Många personer verkar ha en bild om att detta är något kokus pokus men så är verkligen inte fallet även om det finns fall då de inte fungerar på vissa personer. Kanske mår dessa personer dåligt på grund av något helt annat och då hjälper så klart inte ljusterapilampan.

Där finns en hel del vetenskap bakom idén med ljusterapilampan och de flesta undersökningar visar på att det fungerar väldigt bra för de flesta personerna. Lamporna är relativt dyra men de borde ses som en investering i ett bättre välmående.

Vilka komplement finns det?

Det är aldrig fel att använda sig ut av diverse komplement till ljusterpilampan då tillfriskningstiden kan påskyndas avsevärt om man redan har börjat må dåligt på grund av vintern. Ett väldigt bra men även ett komplement som är ett måste är d-vitamintabletter som bör börjas tas redan på hösten och fortsättas tas enda in på våren. Dessa tabletter tar du helst under hela vinterhalvåret dagligen.

Ett annat bra komplement kan vara rosenrot men även investeringen i en bra gryningssimulator som får dig att vakna mjukt kan vara ett bra alternativ. Dessa apparater har fått ett väldigt bra betyg av många även om det inte är en ersättningsprodukt till ljusterapilampan så är det ett väldigt bra komplement.

Ett annat komplement som många personer glömmer bort är motion som har visat sig ha väldigt positiva effekter på diverse depressioner av den enklare typen.

Forsknings.se har en intressant artikel om effekter av motion vid depression.

Hjälper detta mot djupa vinterdepressioner?

Om du känner att du är inne i en djup depression av något slag så bör du rådgöra med läkare innan du provar diverse terapiprodukter då det kan finnas bättre alternativ som den svenska vården kan hjälpa dig med.

Känner du att det är en klassisk vinterdepression som grundar sig i avsaknaden av solljus är denna produkt helt klart värt att prova då den har visat sig fungerar väldigt bra för många personer.

Djupare depressioner är något som man bör uppsöka professionell hjälp med då det finns andra alternativa medel för att ta tag i sådana problem. Risken att endast en ljusterpilampa kan hjälpa dig ur en väldigt djup depression är väldigt liten då det oftast krävs något mer så som t.ex. medicin eller dylikt. Djupare depressioner grundar sig oftast inte bara i avsaknaden ut av solljus utan det är oftast finns där något annat i bakgrunden som tynger personen. Det kan också vara en kombination av två eller flera saker som skapar en depression.