Värt att tänka på

ljusterapilamporAnvänd endast en ljusterapilampa på morgonen eller på eftermiddagen och ej på kvällen, detta gäller så klart för personer som jobbar på dagen och det är tvärtom om du jobbar natt. Det finns hög risk att du rubbar din dygnsrytm och har svårt att sova när du väl ska gå och lägga dig. För mycket av det bra ljuset kan få dig till att bli hyperaktiv i och med du blir väldigt pigg och uppåt.

Använd alltid en riktig ljusterapilampa för ljusterapi och inte en vanlig lampa med halogen eller dylikt. Annars riskerar du att skada både dina ögon och hy under längre sessioner. Det är bättre att köpa en riktig ljusterapilampa.

Så fort du känner dig hängig eller nedstämd ska du plocka fram lampan innan det har hunnit blivit värre för att undvika dina vinterbesvär. Detta är oftast i september dessa symptom brukar uppkomma och du bör använda lampan flera gånger i veckan för maximalt resultat. Det brukar ta några dagar innan du märker någon större effekt.

Många har också väldigt känsliga ögon och då kan det vara en bra idé att ställa lampan lite snett framför dig med ungefär 50 cm – 1 meters avstånd.

Visste du att ljusterapilampor även går att använda mot jetlag? Med ungefär 2000 lux kan du halvera jetlagperioden till hälften bara.

Det är också viktigt att du läser igenom instruktionsmanualen innan du börjar använda ljusterapilampan då det oftast finns information om rekommenderat avstånd du ska placera lampan. Följer du inte hänvisningarna finns det risk att du kan må ännu sämre så läs noga igenom allt information som följer med paketet.